Followers

Tuesday, 26 April 2011

My Favourite Band


PssT!!!! korg!!! aku pon ade gak band y aku minat... korg ingt korg je ke ad..huhuhu... ape???? nk taw aku minat band ape??? ala.... aku bukan cm korg... minat artis luar negara... huhuhu
band y aku minat ni sempoi2 je!! y pnting vokalis die suare bes n encm!!! huhuhuhu...
jeng....jeng...jeng.......

SiXtH SeNSe!!


Kumpulan 6ixth Sense terdiri daripada lima orang anak muda iaitu Mohd Faiz Azizi (Gjie) selaku pemain gitar utama, Safuan Hasnan (Wan) selaku pemain drum, Muhd Azmi (Air Bone) selaku pemain gitar kedua (yang kemudiannya digantikan dengan Athan), Mohd Fairuz (Ayoy) selaku pemain bass dan Adi Priyo Sambodo (Adi) selaku vokalis. 6ixth Sense merupakan kumpulan muzik pertama dengan gabungan pemuzik Malaysia dan Indonesia.
 • Kumpulan ini menamakan diri mereka “Sixth Sense” kerana berkebolehan menggunakan panca deria untuk menjiwai serta mencipta muzik. 6ixth Sense yakin dapat bersaing dengan mana-mana kumpulan muzik ketika ini. Melihat pada pencapaian mereka, jelas terbukti mereka boleh memberikan impak kepada perkembangan muzik tanahair.
Mereka memulakan kerjaya seni sebagai sebuah kugiran yang bermain di majlis perkahwinan. Setelah mendapat tempat di hati peminat, 6ixth Sense telah dilamar menjadi artis rakaman pada tahun 2005 walaupun industri muzik tempatan ketika itu diuliti dengan pelbagai masalah seperti cetak rompak dan kemasukkan artis-artis luar negara yang banyak.
Di awal penubuhan, salah seorang pemuzik dari Indonesia telah mencadangkan nama pemuda Indonesia, Adi Priyo Sambodo yang kepada pengurus 6ixth Sense, Mujahid Abdul Wahab. Setelah berjaya menunjukkan kebolehan vokalnya, Adi diterbangkan dari Indonesia ke Malaysia untuk memulakan kerjayanya sebagai penyanyi utama 6ixth Sense.
Lebih 5,000 buah album telah terjual setelah album ini dilancarkan pada 2 Jun 2006. Kumpulan yang mempertaruhkan lagu yang pernah dipopularkan oleh J. Mizan pada era 70an, ‘Hari Ini Dan Semalam’ sebagai single pertama mendapat sambutan yang menggalakkan daripada stesen-stesen radio tempatan. Malah, lagu tersebut pernah mendapat tempat kedua di Carta Era selama beberapa minggu. Terdapat 11 buah lagu di dalam album ini seperti termasuk ‘Maafkanku’, ‘Berjanjilah’, ‘Seandainya’, ‘Mama Papa’, ‘Pesona’ dan ‘Pawana’.
Syarikat rakaman mereka, Universal Music percaya bahawa kumpulan tersebut dapat diterima oleh peminat muzik Indonesia berdasarkan adanya Adi sebagai vokalis utama serta konsep kumpulan tersebut iaitu progresif pop-rock.


Ahli Sekarang
 • Adi (penyanyi utama)
Adi Priyo Sambodo merupakan penyanyi utama 6ixth Sense. Beliau berasal dari Jember, Indonesia. Beliau lahir pada 1 Oktober 1983 (umur 27). Antara lagu ciptaanya adalah seperti Khatinmah Cinta dan Hikayat Cinta.
 • Gjie (pemain gitar)
Mohd Faiz Azizi Arlis merupakan gitaris utama 6ixth Sense. Beliau berasal dari Bangsar, Kuala Lumpur. Beliau lahir pada 23 November 1985 (umur 25). Antara lagu yang diciptanya adalah seperti Tanpa, Maafkanku dan Kelam
 • Athan (pemain gitar)
Shahrul Effendy merupakan ahli terbaru 6ixth Sense yang menggantikan Airbone di posisi gitar kedua. Beliau menggantikan Airbone sejak Airbone menyatakan hasratnya untuk menarik diri selepas penghasilan album kedua mereka. Dikhabarkan Atan akan bersama 6ixth Sense untuk album ketiga dan seterusnya nanti. Atan yang sebelum ini memang telah lama mengenali anggota 6ixth Sense dan sentiasa mengikuti persembahan kumpulan itu mengakui tidak mempunyai masalah untuk menyerasikan diri dalam kumpulan tersebut malah mereka telah berkawan rapat.
 • Wan (pemain dram)
Mohd Safwan Hasnan merupakan pemain dram 6ixth Sense. Beliau berasal dari Bangsar, Kuala Lumpur. Beliau lahir pada 25 April 1987 (umur 23). Antara lagu yang diciptanya adalah Tak Bisa Memilihmu dan Tanpa
 • Ayoy (pemain bass)
Mohd Fairos Ramli merupakan pemain bass 6ixth Sense. Beliau berasal dari Bangsar, Kuala Lumpur. Beliau lahir pada 31 Julai 1985 (umur 25).
Bekas Ahli
 • Airbone (pemain gitar)
Mohd Azmi Yahaya merupakan bekas pemain gitar 6ixth Sense. Beliau berasal Bangsar, Kuala Lumpur. Beliau lahir pada 15 Disember 1985 (umur 25). Beliau telah menyatakan hasrat untuk menarik diri sebaik mendirikan rumah tangga pada tahun 2007. Tempat yang dikosongkan oleh Airbone kini diganti oleh ahli baru iaitu Shahrul Effendy atau lebih mesra dikenali sebagai Atan.


KoleKsi LaGu!!!!!

dari hati

Owh Tuhan tolonglah 
diriku......
Aku sungguh menginginkan dia...
Ntuk mencintaiku da mendampingiku...
didalam hidupku ini...

Owh Tuhan bukalah
hatinya.....
untuk melupakan kesalahanku....
y tlah menjadi duri...
didalam hatinya...
dan melukai hatinya....

Tolonglah dekat aku...
y melukaimu...
aku ingin engkau tahu....
aku slalu cinta padamu....

Aku....tlah menyesa....linya...semua..

Owh Tuhan bukalah hatinya....
untuk melupakan kesalahanku...
y pnh menjadi duri didalam hatinya...
dan melukai hatinya...

Tolonglah dekat aku y melukaimu...
Aku ingin engkau tahu
aku slalu cinta....

Tolonglah dekat aku...
y melukaimu....
aku ingin engkau tahu aku slalu cinta....
PADAMU....
xbisa memilihmu: http://youtu.be/nV33HOsVQzQ

 khatimah cinta: http://youtu.be/4baHo7oXLQE


cinta y sempurna:  http://youtu.be/GRMnf2eOcAU
LOve SIXth SENSE!!!!


1 comment:

 1. Pengen yang lebih seru ...
  Ayo kunjungi www.asianbet77.com
  Buktikan sendiri ..

  Real Play = Real Money

  - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
  - Bonus Mixparlay .
  - Bonus Tangkasnet setiap hari .
  - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
  - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
  - Cash Back up to 10 % .
  - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

  Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
  - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
  - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
  - WHATSAPP : +63 905 213 7234
  - WECHAT : asianbet_77
  - SMS CENTER : +63 905 209 8162
  - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

  Salam Admin ,
  asianbet77.com

  Download Disini

  ReplyDelete